Att hitta sin stil och landa i sitt hem

Du och din familj har köpt ert första hus, lyckan är förstås total och det ska såklart bli urhärligt att få fixa, dona och boa in sig. Det är ju såklart massa jobb i början innan allt kommer på plats och hur vill vi ha det egentligen.

Den tidigare ägaren har ju såklart inrett efter sin stil och tycke och kanske inte allt faller dig i smaken, kanske ingenting alls. Så vad ska man göra, sätta i gång med detsamma och tapetsera måla och kanske slå in en vägg för en mer öppen yta? Vårt råd är att avvakta lite och känna in det nya hemmet, oftast tar det en stund innan man landat och bott in sig, med tiden så kommer ideer om hur ni vill ha det att växa fram. Ni ska ju förmodligen bo i huset i flera flera år, ja kanske rentav hela livet, så det är ju ingen brådska.

Ett annat problem som man oftast stöter på när man flyttar från lägenhet till hus är att det kommer att saknas möbler, för oftast så är har ju huset en mycket större yta än vad lägenheten har. Att köpa möbler och att renovera direkt efter att man gjort ett miljonköp kanske inte ekonomin tillåter så åter igen, låt det få ta tid och växa fram. Kanske ni hittar en snygg pall på loppis som är perfekt till hallen, eller kanske en kompis efterskänker en soffa som skulle passa perfekt i er gillestuga. Det brukar lösa sig med tiden.

Viktigaste att ha i början har man ju redan med sig från sitt tidigare hem och det fungerar alldeles utmärkt i början. Allt eftersom så kommer barnrummet tapetseras om, taket i källaren att målas och nya köksmöbler att köpas. Låt det får växa fram, det blir oftast mycket billigare då också genom att man inte köper första bästa utan jämför både priser och olika stilar innan det känns rätt för just er.

När allt det stora har landat som möbler, tapeter och målning så kan man ta sig an det allra roligaste, småfixet. Det som gör att ert hem är unikt just för er. Tavlorna, prydnadssakerna, kuddarna, ljussättningen, lamporna och mattorna. Och alla andra små detaljer som fyndas allt eftersom och hittar sin självklara plats i hemmet. Detta småfix är ett livsprojekt som uppdateras med tiden då ni naturligt kanske är sugna på något nytt eller hittar något som skulle passa bättre.

Helt klart är det att man måste bo in sig och hitta känslan innan man kan börja hitta grejer till sitt hem. Vissa saker som man väldigt gärna vill ha men inte kanske tycker sig ha råd med kan man ju alltid önska sig vid födelsedagar och på julen. Första året i huset så ska man ju dessutom upptäcka alla högtider tillsammans. Julen, påsken och halloween och då får ju huset också genomgå lite förändringar.

Sedan så ska man ju inreda uteplatsen också, men det återkommer vi till i ett annat reportage.